Recepten

Vegan pepernoten

Vegan pepernoten, kruidnoten of hoe je ze ook wilt noemen. Ze zijn verslavend lekker!

Van pepernoten (of als je het helemaal goed wilt doen – kruidnoten) kan ik geen genoeg krijgen. Daarom komt hier geen zak in huis, omdat het anders binnen no-time leeg is. Hoog tijd om ze gewoon eens zelf te maken. Deze variant is gemaakt met volkoren speltmeel, bevat stukken minder suiker dan de winkel-variant en is natuurlijk helemaal vegan!

Zelf vier ik geen Sinterklaas, maar dat betekent niet dat ik al dat lekkers aan me voorbij laat gaan! Ik heb hier al een week een vaste voorraad speculaas en pepernoten in huis. Zelf gemaakt, uiteraard.
En nu vind ik het tijd om mijn recept met jou te delen. Want echt, pepernoten zelf maken is een heelijk rustgevend werkje. Enige uitdaging is om daarna niet alles in een keer op te eten.

Vegan pepernoten, kruidnoten, hoe je ze ook noemt. Ze zijn verslavend lekker!

Wat heb je nodig?

120 gram (1 cup) speltmeel
45 gram plantaardige boter, gesmolten
40 gram kokossuiker
2 eetlepels koekkruiden
2 theelepels bakpoeder
1/4 theelepel zout
1-2 eetlepels amandelmelk

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 175 graden
Bedek een bakplaat met bakpapier

1. Doe het meel, suiker, zout, bakpoeder en kruiden in een kom en roer tot alles goed gemengd is.
2. Roer de gesmolten boter er doorheen. Het begint al een beetje een geheel te worden.
3. Doe er een eetlepel amandelmelk bij en mix, tot zich een deeg vormt. Als het nog te droog is, voeg dan nog een eetlepel amandelmelk toe. Ik had 2 eetlepels nodig voor mijn deeg, maar het is afhankelijk van je meelsoort hoeveel je exact nodig hebt.
4. Kneed verder met je handen en vorm een deegbal. Op dit moment kun je het deeg even proeven, of het zoet genoeg is naar jouw smaak en of je nog wat extra kruiden wilt toevoegen.
5. Doe het deeg terug in de kom en zet ongeveer 15 minuten terug in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het deeg wat afkoelt en je er makkelijker balletjes van kunt maken.
6. Haal het deeg uit de koelkast. Pak telkens een klein beetje deeg van de bal en rol er een klein balletje van, van ongeveer 1,5 cm. Leg op de bakplaat en druk een beetje plat. Doe dit tot je deeg op is.
De pepernoten worden nog groter in de oven, dus leg ze niet te dicht tegen elkaar aan. Minstens 2 cm afstand van elkaar. Houd daar met het maken van de balletjes ook rekening mee.
7. Bak in ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven.
8. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat, dan worden ze lekker knapperig.

Vegan pepernoten, kruidnoten of hoe je ze ook noemt, ze zijn verslavend lekker!

Kan jij je inhouden als het om Sinterklaas snoepgoed gaat? Ben je ook zo’n pepernoten liefhebber, dan ben ik heel benieuwd als je ze hebt gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *