Recepten

Vegan cashew kaasspread

cashew kaasspread

Telkens wanneer ik deze cashewkaas op het menu van mijn high tea’s heb staan, krijg ik de vraag naar het recept. Want vegan kaas, dat blijft toch wel een dingetje. Meestal smaakt het gewoon echt niet naar de kaas die je gewend bent.

En deze ‘kaas’? Waarschijnlijk ook niet helemaal. Maar: hij is zo ongelooflijk lekker! En je kunt ein-de-lijk ook weer meedoen met een toastje roomkaas. En al je andere favoriete kaasrecepten!

cashew kaasspread

Het recept het ik niet helemaal zelf verzonnen. Dat je van cashewnoten kaas kunt maken weet je als vegan waarschijnlijk al. Je gebruikt ze natuurlijk in de raw cheesecakes, om je pasta met ‘parmezaanse kaas’ te maken of in een pasta met vegan roomsaus!
Maar omdat er zo vaak naar gevraagd is en ik het jullie allemaal gun om dit heerlijke spul te kunnen maken, deel ik vandaag het recept van mijn variant van een kaasspread. Een recept dat zo veelzijdig is dat je het in vrijwel alle bovengenoemde opties kunt toepassen! En zelfs als dressing in een salade! (De combinatie met bieten is echt perfect!)

Dit is het basis recept, varieer gerust met verse of gedroogde kruiden naar smaak.

Cashew kaasspread

Wat heb je nodig?

200 gram ongebrande/ rauwe cashewnoten
2 eetlepels citroensap
1/2 theelepel zout
2 eetlepels edelgistvlokken
1 teentje knoflook
1 theelepel mosterd
1 theelepel appelcider azijn
2-4 eetlepels water

Wat moet je doen?

1. Week de cashewnoten minimaal 4 uur. Ik laat ze ’s nachts in de koelkast staan, dan weet ik zeker dat ze goed geweekt zijn.
2. Doe de cashewnoten samen met het water, citroensap, edelgistvlokken, zout, knoflook en mosterd in een keukenmachine of blender en mix tot je een gladde massa hebt.
Het kan een paar minuten duren, afhankelijk van je blender of keukenmachine.
3. Proef tussendoor of je nog wat extra zout, citroensap of edelgistvlokken toe moet voegen.
3. Als je nog kruiden toe wilt voegen, doe dat dan nu. Wat denk je van (verse) bieslook, of peterselie en maak je eigen vegan kruidenroomkaas!
Schep het in een potje of schaaltje en klaar ben je!

Maak dit zeker eens voor een feestje en je gasten zullen er weg van zijn, dat beloof ik!

6 gedachten over “Vegan cashew kaasspread

 1. Hoi Inge, Ik heb een vraagje. Denk je dat je de cashew spread ook zou kunnen maken met cashew pasta, bv die van Bio Today bij de AH? Ik heb namelijk geen keukenmachine en mijn staafmixer is er onlangs ook mee gestopt. Nou zou ik heel graag bv een Vitamix willen aanschaffen, maar ja, dat is op dit moment een beetje te duur 🙂 en in het kader van minimalisme vind ik het zonde om in de tussentijd een goedkoper maar minder goedwerkende machine ervoor in de plaats aan te schaffen. Met wat voor een keukenmachine maak jijzelf eigenlijk deze spread? Ik ben zelf sinds 2 maanden volledig vegan gegaan na ruim een jaar flexanist. Ik ben straks jarig en zou graag mijn verjaardag volledig vegan willen vieren en dan wil ik de vleeseters graag verrassen met goede alternatieven, het liefst zou ik ze zelfs bekeren haha, maar dat zal er wel niet inzitten. Maar goede recepten en hapjes uitkiezen die dicht in de buurt komen van wat zij gewend zijn is het halve werk. 🙂 Groetjes Rianne

  1. Hoi Rianne! Wat leuk dat je dat gaat doen! En snap ik helemaal, ik heb om die reden nog geen keukenmachine gekocht. Maar doe dit dan ook met een goede blender.
   En je vraag.. dat is een goeie! Heb ik zelf nog nooit gedaan, maar in principe zou het moeten kunnen. Die cashew pasta is niks anders dan gepureerde cashewnoten. Enige verschil zou kunnen zijn, is dat deze niet geweekt zijn voordat ze gepureerd worden.

   Ik maak deze spread dus met een blender (keukenmachine is on it’s way :D) en het zou zelfs kunnen met een goede staafmixer. (omdat je de cashewnoten lang weekt)
   Laat maar weten of het lekker is, ben ik heel erg benieuwd naar!

   1. Hoi Inge, bedankt voor je snelle reactie. Ik denk dat ik het maar gewoon eens ga uit proberen 🙂 ik heb nog even tijd om te testen. Als ik zover ben, zal ik je zeker even laten weten hoe het geworden is 🙂 Ik bedenk mij dat ik volgens mij nog een blender op zolder moet hebben staan, is nog niet uitgepakt sinds de verhuizing (alweer 3 jaar geleden haha) dus misschien kan ik toch beide opties wel uit proberen. Ik houd je op de hoogte. Met vriendelijke groet, Rianne

 2. Hi Inge, net je recept voor het eerst gemaakt. Mijn hemel, goddelijk!! Dit kun je niet in de winkel kopen. Ik doe de laatste tijd veel spreads met cashewnoten. In de winkel is vrijwel mijn smaak niet te vinden. Vaak te zuur of smakeloos. Ook onnodige niet zo gezonde ingrediënten. Ik snap niet dat zulke goddelijke dingen niet te koop is. Maar nu maak ik het dan allemaal zelf. Ik heb nog nooit zo gezond en lekker gegeten. Dit recept sla ik op en raak ik nooit meer kwijt!! Dankjewel voor dit goddelijke recept.

  1. Wat fijn om te horen! Ik wacht ook nog op het moment dat het in de winkel te vinden is. Of nog beter: in restaurants op de kaart. Maar fijn dat we dat tot die tijd gewoon zelf kunnen maken. Geniet ervan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *