Recepten

Vegan bietenburgers

Vegan bietenburger

I love groenteburgers. Varianten met courgette, wortel, kikkererwten en linzen, ze zijn allemaal al voorbij gekomen. Maar er is wat mij betreft een koning van de groenteburgers en dat is toch wel de bietenburger. Sinds ik deze versie maakte, wil ik geen andere meer. Hij wordt zelfs door mijn vriend goedgekeurd als beste hamburger vervanger ooit! En nu wil jij ‘m ook 😉

Dit recept heb ik al heel lang beloofd te delen met jullie. Maar ik had nooit goede foto’s – nu nog steeds niet trouwens haha – dus kwam het er niet van. Mooie foto’s of niet, jullie kunnen me geloven als ik zeg dat je deze echt wilt maken!
Groenteburgers kunnen een lastig ding zijn om te maken. Ze vallen snel uit elkaar, bijvoorbeeld. Deze bietenburgers niet, dat beloof ik je!

En dan nu, over naar het langverwachte recept!

Wat heb je nodig?

300 gram ongekookte bieten
180 gram linzen
100 gram gekookte gierst
1 ui
4 of 5 champignons
2 tenen knoflook
50 gram havermout
1 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
Peper en zout naar smaak
1 eetlepel edelgistvlokken (optioneel)

Wat moet je doen?

1. Kook de gierst in 10 – 15 minuten gaar. En laat staan met de deksel op de pan.
2. Snijd de ui in halve ringen en de champignons in plakjes. Bak ze ongeveer tien minuten met een snuf zout tot de ui wat bruin is en de champignons zacht.
3. Schil de bieten en maal ze fijn in een keukenmachine. Ik gebruik rouwe, ongekookte bieten. Gekookt kan ook, maar bij rouwe bieten wordt de textuur van de burgers beter en vallen ze minder uit elkaar dan bij gekookte bieten.
4. Doe de linzen, knoflook, ui en champignons in een grote kom samen met de bieten en de helft van de gierst en pureer met een staafmixer. Je kunt dit natuurlijk ook in een keukenmachine doen.
Je wilt nog wat stukjes over houden, niet alles hoeft helemaal glad gepureerd te zijn.
5. Doe de rest van de gierst, de havermout en kruiden erbij en meng dit in je grote kom door elkaar.
6. Zet het mengsel minstens 15 minuten in de koelkast. Hierdoor krijgt het burgermengsel de tijd om wat steviger te worden. Als je deze tijd niet hebt, kan je meteen beginnen met burgers maken.
Het kan wel zijn dat je wat extra havermout nodig hebt om de burger goed stevig te krijgen.
7. Maak ongeveer 6 ballen van het deeg en vorm er burgers van.
8. Bak de burgers in een hete koekenpan in wat kokosolie aan beide kanten 5 minuten.
9. Ik doe ze daarna vaak nog een minuut of 10 in de oven op 200 graden als ik ze eet bij zoete aardappel friet of andere geroosterde groente, maar dit hoeft niet.

De burgers kun je zo eten, of ze zijn ook super lekker op een broodje!

vegan bietenburger

Laat je me weten als je de burgers hebt gemaakt? Of deel een foto op Instagram en tag @ingedebresser.

4 gedachten over “Vegan bietenburgers

  1. Wauw dit lijkt me heerlijk. Heb je het wel eens geprobeerd met een ander graan dan gierst? Ik vind dat niet zo lekker en heb het dus nooit in huis. Zou het ook met rijst kunnen??

    1. Wow, die vakantie van mij heeft ervoor gezorgd dat ik helemaal vergeten ben om op jouw vraag te reageren. Ik denk dat rijst ook kan, als je het meer pureert. Je zou ook meer linzen en en havermout toe kunnen voegen in plaats van de gierst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *