Persoonlijk

Een stylist en een duurzame garderobe

stylist en een duurzame garderobe

Uit de categorie ‘volwassen beslissingen’: ik besloot een stylist in te huren. Ik had al een half jaar geen kleding gekocht. Na Marie Kondo en het kijken van The True Cost, was ik zoveel kritischer geworden voor het kopen van kleding, dat ik het even niet meer wist. Ik wist mijn stijl ook niet meer.
Hoe heeft een stylist mij geholpen bij duurzamere kledingkeuzes maken? Het is nu een half jaar geleden dat ik een stijladvies kreeg en nu kan ik mijn ervaring delen over wat het mij heeft gebracht. 

Marie Kondo-stijl opruimen en je garderobe verduurzamen is allemaal super leuk, maar kledingkeuzes maken wordt er niet makkelijker op. Ja, ik weet het: hallo first world problem. Maar first world problem of niet, ik moest er wat aan doen. Aan dat ‘ik heb niks om aan te doen, want alles heb ik weggedaan-vraagstuk’. Ik roep al jaren dat ik een stylist wil inhuren. Meer om te dromen dan dat ik het echt serieus bedoelde. Hoe volwassen is het, dat ik het eindelijk toch heb gedaan!

Vooroordelen over een stylist

Elke ochtend keek ik in mijn kast en dacht: dit is niet hoe ik er uit wil zien. Ik had wel wat vooroordelen. Een stylist inhuren leek me 1: iets voor mensen met veel geld. 2: iets voor wanhopige mensen. 3: niks voor mij dus. O maar wat had ik het daar mis! Je hoeft geen BN’er te zijn om een stylist in te kunnen huren.
Toen ik het artikel van De Groene Meisjes las waarin Merel met een personal shopper op pad ging, dacht ik: dat is wat ik nodig heb! Iemand die mij kan helpen bij mijn kledingcrisis. (Hallo, drama.)

In februari kwam Yolande Ave bij mij om mijn kledingkast eens goed te checken en daarmee te kijken of wat daarin zat nog wel bij mij paste. Ze voldeed helemaal niet aan mijn vooroordeel van een stylist, als iemand die haar eigen stempel op het geheel wil drukken. Ze keek echt naar mij als persoon en had al binnen no time mijn stijl ontdekt. Er ging toch nog wat kleding weg, waar ik behoorlijk van schrok. Ik had al zo’n grote opruimactie gehouden!

stylist en een duurzame garderobe

Een minimalist willen zijn

Yolande zorgde dat ik al mijn kledingstukken kon combineren, zodat ik praktisch elke dag een andere outfit kon dragen. Want bij dat combineren bleek het grootste probleem te liggen. En na het opruimen bleven alleen de kwalitatief goede stukken over. Ik bewonder mensen met een minimalistische kledingkast. Drie broeken, drie truien, een paar topjes en jurken, wat schoenen en klaar ben je. Of het voor mij weggelegd is weet ik niet.

Ik ging van 10 spijkerbroeken naar 1, die ik liefst elke dag draag. Ha, wat zei ik ook alweer over minimalisme? Je kunt me uittekenen in mijn gestreepte topje en het boeit me helemaal niet!
Het heeft me zo veel rust gegeven dat ik nu voor mijn kast kan staan en weet dat (bijna) alles wat ik zie, echt bij me past.

Doordat ik nu beter weet wat mijn stijl is, kan ik me zelfs nog beter vasthouden aan mijn meer minimalistische stijl als het om aantal kledingstukken gaat.

Tips voor het shoppen

Waar ik eerst een hele dag kon shoppen, van winkel naar winkel door alle kledingrekken struinen, ga ik nu gericht op pad. Ik kies vooraf mijn winkels, bedenk wat ik nodig heb en heb zelfs al research gedaan naar de items online.
Ik koop iets alleen als het echt een onmisbaar item is in mijn kast. Als het een versleten kledingstuk kan vervangen, of als ik er helemaal verliefd op ben en ik weet dat ik het 200 dagen per jaar zal dragen.
Mijn ideale garderobe heb ik nog niet bereikt, maar dat geeft niet. Ik geniet ervan te weten dat ik zoek naar een vest waar ik helemaal gelukkig mee ga zijn.

Hoe sta ik dan nu ’s ochtends voor de kast? Sowieso beter dan voorheen. Niet elke dag lukt het me om creatief te zijn met combineren. Soms zou ik willen dat ik elke ochtend een stylist naast me heb staan die de perfecte outfit voor die dag uit mijn kast plukt. Ik heb ook wel eens een offday, maar vooral ben ik tevreden over hoe ik eruit zie!

Ik blijf zoeken naar meer duurzame kledingmerken. Heb jij nog tips?

*foto: Yolande Ave

4 gedachten over “Een stylist en een duurzame garderobe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *