Persoonlijk

Relaxed in december

Decemberdrukte

Het einde van het jaar. Echt, wat kan deze periode een gekkenhuis zijn. Ik voel me een wandelend cliché, want: die decemberdrukte waar iedereen het altijd over heeft, die heeft mij nu ook te pakken. Voordat ik voor mijn gevoel al rennend aanschuif bij het kerstontbijt, is het tijd om even wat af te remmen. December is een maand om het wat rustiger aan te doen, vind ik. Vanaf nu dan. 

Hoe kan ik nu zonder al te veel stress toch alles gedaan krijgen wat ik dit jaar nog wil doen? Toen ik me dat bedacht, besefte ik meteen hoe gek het eigenlijk klonk. Het begint met het gevoel dat er aan het einde van het jaar van alles af moet. In mijn geval is dat ook zo, omdat de laatste dag van het jaar ook mijn laatste werkdag is bij mijn huidige werk. Maar al die andere dingen, moet dat echt? Nog mensen ‘even’ zien, voordat het jaar eindigt. Cadeau’s kopen voor iedereen. Alles wat er afgerond moet worden. Wat doen we onszelf toch aan?

Jezelf voorbij rennen

Ik heb me er ook schuldig aan gemaakt. Mijn voornemen om meer te mediteren had ik alweer over mijn schouder gegooid. Of nee: ik rende er keihard voorbij. Ik had het moment bereikt waarop to do lijstjes niet meer afdoende waren: moe, wat ik moest doen leek oneindig en onmogelijk. Het schrijven van een artikel voor mijn blog, wat ik elke week trouw doe, lukte me maar niet. Zelfs mijn wekelijkse bakmoment, iets waar ik enorm van geniet, heb ik voorbij laten gaan. Toen dat gebeurde wist ik: dat is niet goed, Inge! Het is nodig om weer even rustig aan te doen.

Op Moderne Hippies las ik een artikel over mindful de feestdagen door. Meer stil staan bij de dingen die je doet, dat klinkt goed. Bewuster omgaan met de cadeaus die we kopen, bijvoorbeeld.
Die cadeaus kopen, of in het algemeen in de winkel zijn in december is iets wat bij mij voor stress kan zorgen. Het is te veel, te druk, te.. alles. Ik kies mijn shop momenten dus heel goed uit.

Bewust omgaan met tijd

Daarnaast wil ik ook bewuster om gaan met tijd. Ik heb tot aan kerst ongeveer elke dag en avond van de week een afspraak staan. Soms zelfs dubbele, oeps! Ik ben niet zo goed in het managen van mijn agenda, als je dat nog niet had begrepen. Om dat allemaal zonder al te veel stress te managen, plan ik ook bewust rustmomenten in.
Bijvoorbeeld wanneer ik wil mediteren. Dat plan ik nu gewoon in, voor het geval ik er weer voorbij ben gerend. Elke dag krijg ik op mijn telefoon een herinnering om te mediteren. Al is het maar vijf minuten, het helpt me om beter te concentreren op de taken die ik af te ronden heb.

En nu, duik ik de keuken in om wat snacks voor deze week te maken. Bananenbrood, muffins en healthy koekjes voor al die momenten dat ik onderweg ben. En vanavond rol ik mijn yogamat uit voor een yoga en meditatie sessie. Zie je, die relaxmomenten komen er wel!

En jij, heb je ook last van die decemberdrukte? Hoe kom jij de maand december relaxed door?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *