Persoonlijk

Minimaliseren en jarig zijn?

Minimaliseren: de verjaardag

Over drie weken ben ik jarig. En voor het eerst sinds 28 jaar heb ik geen behoefte om het te vieren. Althans, niet op de traditionele manier. Geen feestje met familie en cadeautjes. Maar wat dan wel? Een mooi vraagstuk voor deze druilerige maandag denk ik zo.

Het heeft alles te maken met mijn streven om bewuster en duurzamer te leven. Minder plastic en minder afval, bijvoorbeeld. Minder spullen die ik nodig heb. Meer bezig zijn met waar ik echt gelukkig van word. En vooral overbodige dingen laten gaan.

Met mijn verjaardag van dit jaar in zicht kwam ineens het besef: heb ik daar wel behoefte aan? Wil ik wel een feestje geven? Voor wie doe ik het eigenlijk? En over minimalisme gesproken, mijn verjaardag zou ik in het paasweekend vieren. Een weekend waarin ik al genoeg gezellige meet-ups heb.
Mimi Ikonn heeft een video waarin ze precies uitlegt hoe ik er over denk. Ze legt uit waarom ze geen cadeaus hoeft te krijgen. Yes, dacht ik. Het is niet raar dat ik er vraagtekens bij zet. Mimi en haar man Alex doen zelfs helemaal niet aan het geven van cadeaus aan elkaar. Op de sociaal wenselijke momenten dan. Ook hier dacht ik: yes!

Geen cadeaus

Vroeger stond een verjaardag gelijk aan het krijgen van cadeaus. Weken vooraf kon ik al dromen van de dingen die ik zou willen hebben en misschien wel zou krijgen! Als nu de vraag komt wat ik zou willen hebben voor mijn verjaardag, moet ik serieus nadenken.
Ik heb namelijk niks nodig. Niet als ik in huis om me heen kijk en eerder spullen zie die ik nog weg kan geven of verkopen. Als kerstcadeau kreeg ik van mijn vriend naast een prachtige armband een bon om samen met hem te gaan brunchen. Echt, je kan me niet blijer krijgen dan dat.

Hoe meer ik er over na ging denken, hoe meer ik weet dat ik het anders wil gaan doen. Omdat ik niet ineens kan stoppen met alle verjaardags- en Kersttradities in de familie, besloot ik dat ik op zijn minst kan beginnen bij mezelf. Door aan iedereen te laten weten dat het niet hoeft, die cadeaus. Echt niet. Nee, echt niet.

Minimaliseren: het verjaardagsfeestje

Laten we elkaar weer verrassen

Voordat er verwarring ontstaat zal ik wel een ding even recht zetten: ik vind het geven en krijgen van cadeaus ontzettend leuk. Iemand met iets speciaals verrassen maakt me altijd blij. En onverwachts iets leuks krijgen kan mijn dag helemaal goed maken. Mimi verwoordde precies hoe ik er ook over denk: laten we weer terug gaan naar de essentie van het cadeau geven. Een persoonlijke boodschap, samen thee drinken ergens, dat is al een cadeau, vind ik. Materialistische cadeaus mogen heel wat minder. Tenzij je weet dat iemand iets ontzettend graag wil hebben, waarom zou je diegene daar dan niet blij mee maken? Maar echt, een beleving is in mijn ogen net zo veel, zo niet meer waard. Dat zijn meestal de cadeaus die je het meeste bij blijven.
En in plaats van op de voor de hand liggende momenten iets geven, pleit ik ervoor het spontane weer terug te brengen. Mijn vriend verrast me af en toe met een bos bloemen en daar word ik echt ontzettend blij van.
Ik verras de buurvrouw met zelfgemaakte stukken taart. Als je het mij vraagt hoeft het niet meer te zijn dan dat.

Verjaardagsfeestje 2.0

Met dit allemaal in mijn achterhoofd kijk ik nu al uit naar mijn verjaardag. Niet omdat ik niet kan wachten om al die cadeaus uit te pakken (haha!) maar omdat ik uit kijk naar het dagje weg. Samen met mijn vriend wil ik ergens naartoe gaan waar ik nog nooit ben geweest. En daar – hoe kan het ook anders – nieuwe plekken ontdekken om te eten.

Ik ben benieuwd: hoe vier jij je verjaardag?

2 gedachten over “Minimaliseren en jarig zijn?

  1. Wat leuk! We staan er hetzelfde in geloof ik. Mijn verjaardag vier ik eigenlijk al een aantal jaren niet meer. Niet met een hoop mensen aan de keukentafel althans. Eerder met een klein groepje. Ik ga een dagje naar een stad, de sauna of doe iets anders om het te vieren. Cadeaus zijn dan niet nodig. Het is eigenlijk ook veel leuker om iemand een taart of schaal met hapjes te geven. Ik zie mijn tante dat al lang doen en ik moet zeggen dat ik dat een heel leuk idee vind. Iets geven is leuk, maar iets geven omdat het moet is dat niet. En dat is vaak wel hoe het gaat. Leuke blogpost!

    1. Precies dat ja! Het komt vaak neer op iets geven omdat het moet. Zodra ik al denk: wat moet ik aan die persoon geven? gaat het mis. En een verjaardag zonder echte cadeautjes vind ik minstens zo leuk! Vooral gezellig samen zijn is al genoeg 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *