Persoonlijk

Minder vlees eten (deel 1)

Een aantal maanden geleden zag ik de documentaire Cowspiracy. Over wat de voedselindustrie met de aarde doet. (Niet veel goeds, kan ik je alvast vertellen.) Ik moest ervan huilen. Uit medeleven voor de dieren, uit boosheid. Boos dat we onze waarde van eten zo uit het oog zijn verloren. En wat daar nu de gevolgen van zijn. Ik besloot meteen mijn eigen eetgewoontes onder de loep te nemen. Stap 1: minder vlees eten. 

Niet dat ik zo vaak vlees at, laat staan grote porties. Maar ineens vond ik elke hoeveelheid te veel. Hoe dan ook, het kon zo niet langer. Voorheen wist ik ook wel dat veel dieren in de voedselindustrie geen fijn leven hebben. Maar vegetarisch eten, dat zou ik toch nooit kunnen? En veganistisch leek me al helemaal ingewikkeld. Ik kende niemand in mijn omgeving met zo’n levensstijl. Kortom: ik had geen idee. Daar moest verandering in komen. Ik keek ook de documentaires Forks over Knives en Food Inc (aanraders!). Ik dompelde me maar meteen onder in alles wat ik kon vinden over dit onderwerp (niet bij te houden zo veel, bleek). Ik had al die tijd onder een dikke steen geleefd en het werd tijd om er onder vandaan te komen.

Vegan

Het internet barst van de blogs over vegetarische en vegan lifestyles. De reguliere supermarkt-tijdschriften komen steeds vaker met recepten zonder vlees. Documentaires over de voedselindustrie verschijnen nu ook op Netflix. Het is duidelijk: de voedselindustrie, daar moeten we wat mee. Minder vlees eten bijvoorbeeld. Waar ik vroeger niet beter wist dan dat vlees een vast onderdeel van de maaltijd hoorde te zijn, kon ik nu niet anders dan mijn beeld bijstellen. Hoe vaak heb ik het argument niet gehoord: “Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar”, wanneer eten van dieren ter discussie stond. Nou, daar ben ik niet zo zeker meer van.

minder vlees eten2
Dit zag ik in een boekwinkel in Rotterdam. Zo leuk zijn dieren dus 🙂

Ik schreef al over de veranderingen die ik doorvoerde dit jaar. Deze verandering was misschien wel de grootste. Ik ben meer na gaan denken over wat ik eet. Bij het stukje kip op mijn bord, zag ik ineens niet alleen maar een stukje vlees, maar ook de weg die het dier heeft afgelegd voordat het op mijn bord verscheen. En een plakje kipfilet op mijn brood vond ik toch niet zo onschuldig meer. Voor de documentaires had ik al geleidelijk een aantal vegetarische dagen in huis doorgevoerd. Maar waarom vlees schrappen van je menu, maar geen melk, of kaas, of room? Om dat product tot stand te brengen, zijn ook dieren nodig.

Wereld van mogelijkheden

Ik at al praktisch geen zuivel (omdat ik daar niet goed tegen kan), maar het moest nu ook afgelopen zijn met de sjoemel-dagen. Gek genoeg zag ik geen beren op de weg. Ik verraste mezelf door juist meer zin te krijgen om te koken. Om creatief te zijn met het aanpassen van recepten naar veganistisch. Het is zo leuk om te ontdekken wat er allemaal wél mogelijk is. Nee, het is niet zo simpel als dezelfde maaltijd koken, maar dan het vlees weg laten. Maar er gaat wel een hele nieuwe wereld van mogelijkheden open. Het is echt leuk, en dat meen ik.

Eye opener

Altijd wanneer ik enthousiast over iets ben, wil ik anderen hierin laten delen. No worries, ik verplicht niet iedereen over te stappen op het veranderen van je eetpatroon. Maar erover nadenken kan geen kwaad, toch? Ik eet niet fulltime veganistisch. Maar door een paar dagen per week dat wel te doen, help ik al met kleine beetjes. Ik voel me er beter bij.

Voor echte carnivoren kan Cowspiracy wel een eye opener zijn, omdat die in gaat op de milieu-kant van het verhaal. (Ben je al nieuwsgierig geworden naar de docu, lees dan de review van de Groene meisjes over Cowspiracy. Zij leggen uit waar het precies over gaat.) Ben je (nog) niet toe aan de zware kost (wat de documentaires in mijn ogen trouwens echt niet zijn), kijk dan dit briljante filmpje van Arjan Lubach. Hij legt op een hele toegankelijke manier uit waarom we met z’n allen best eens minder vlees mogen gaan eten. En dat we daar als mens echt niet slechter van worden.

Zoals je in de titel kunt zien, is dit deel 1 over het onderwerp. Ik merkte bij het schrijven dat ik met gemak nog een keer zeshonderd woorden aan deze tekst had kunnen plakken. Daarom verschijnen er de komende weken meer artikelen over wat deze verandering met mij doet. Ben je nieuwsgierig geworden naar Cowspiracy, of naar veganistisch koken? Let me know ☺

2 gedachten over “Minder vlees eten (deel 1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *