Persoonlijk

Minder afval, minder spullen (deel 2)

leven met minder afval

Leven met minder afval, hoe gaat me dat af? Het antwoord: niet zo goed. Het is alweer een tijdje geleden dat ik mezelf voornam om mijn afval te gaan verminderen, te beginnen bij plastic. Een aantal dingen heb ik al veranderd, maar het kan nog veel beter. Het werd tijd voor een volgende stap.

Ja, ik geef het toe: mijn aandacht rondom mijn voornemen om afval te verminderen is wat verslapt. Deze week had ik er plotseling weer genoeg van. Moet nu echt alles in de supermarkt verpakt zijn?
En de rommel in huis was gevoelsmatig meer dan ooit. Zoals ik dat met heel veel dingen doe, stortte ik me vol overgave in mijn overtuiging dat er wat moest veranderen in huis. Ik wilde minder spullen, meer wit en daarmee ook meer rust en ruimte. Was ik dan toe aan een nieuwe Marie Kondo sessie? Of wat was er aan de hand?

Inspiratie voor minder afval

Na een korte opruimsessie in huis voelde ik me al iets beter, maar het gevoel dat ik nog zo veel meer kon doen bleef me dwars zitten. Gedurende de dag hield ik in mijn hoofd een lijstje bij van alles wat ik zelf anders zou kunnen doen. Na tien items op mijn lijst, startte mijn zoektocht op internet naar oplossingen. Ik begon enthousiast, maar na een uur rondgestruind te hebben, werd ik opnieuw moedeloos. Dit kan ik nooit, hoe krijg ik mijn vriend hierin mee, word ik straks echt zo’n geitenwollen sokken type?
Dat was het moment waarop ik mezelf een halt toeriep. Kleine stapjes, Inge.

Als je mijn vorige artikel over leven met minder afval hebt gelezen, heb je misschien ook wel het filmpje gezien van Lauren Singer (Trash is for tossers). Zij inspireerde me om zelf ook met afvalvermindering aan de slag te gaan. (Als je het inspirerende filmpje nog niet hebt gezien, klik dan hier).

leven met minder afval

Hoe houd je het vol?

Ik weet dat het voor mezelf leuk moet blijven om het vol te kunnen houden. Kleine stapjes en overwinningen. Een nieuwe, biologisch afbreekbare tandenborstel vinden, bijvoorbeeld. En wat voor mij goed werkt is kleine doelen te stellen die ik op korte termijn kan halen.
Ik nam mezelf voor om een hele week geen groente of fruit in plastic te kopen. Je zou kunnen zeggen; hoe moeilijk is dat dan? Nou, toch best wel lastig. Ik maakte meteen een beginnersfout. Ik was vergeten dat een goede voorbereiding nodig is en nam niet genoeg netjes mee naar de supermarkt voor al mijn groenten. Het resultaat: ik kocht uiteindelijk uien in een plastic netje. Heel even was ik boos op mezelf, tot ik dacht: ik heb wel mooi de paprika’s, broccoli, wortelen en sla laten liggen!
Gelukkig kreeg ik van lieve familie groenten uit de moestuin, waar ik al bijna de hele week mee zou kunnen doen.

Die kleine overwinningen zorgen ervoor dat ik het langer volhoud. Zo deed ik de plastic afwasborstel de deur uit en kocht een houten met een vervangbare kop. Beter voor het milieu en minder afval.
Ik zorgde al dat ik mijn groente en fruit niet meer in plastic zakjes vervoerde van de supermarket naar huis, maar in de herbruikbare netjes. In de supermarkt kijken ze er inmiddels al niet meer raar van op.
En ik kocht al een aantal dingen in bulk. Kleine stapjes, dus.

leven met minder afval

Minder spullen

Minder afval betekent ook: minder kopen. Dat deed ik al na het lezen van Marie Kondo.
Hoeveel heb ik echt nodig om gelukkig te zijn? Ik hoef niet zo veel kleding te hebben, bijvoorbeeld. Wanneer ik iets niet meer nodig heb, geef ik aan iemand die het goed kan gebruiken, of breng het naar de kringloopwinkel.
Het servies voor mijn high green tea heb ik daar ook verzameld en onlangs vond ik twee perfecte vintage theepotten. Je kunt me dan echt niet blijer hebben, hoor.

leven met minder afval

Een aantal dingen op een rijtje die ik nu ga doen:

1. Voor een aantal boodschappen naar Gimsel in Rotterdam. Daar hebben ze een verpakkingsvrije afdeling waar je ook je eigen pindakaas kunt tappen. Check!
2. Als mijn tandenborstel aan vervanging toe is, koop ik een duurzame. Bijvoorbeeld deze bamboe Humble Brush.
3. Eindelijk geen folders meer in de brievenbus.
4. Zelf afwasmiddel en schoonmaakmiddel maken wanneer die verpakkingen leeg zijn. Dat past dan ook meteen beter bij mijn streven om zo natuurlijk mogelijke producten te gebruiken voor mijn huid (en huis ;)).

Nog een paar tips om je afval te verminderen:

1. Koop een herbruikbare waterfles van RVS. Ik ben super blij met mijn Mizu fles!
2. Gebruik geen inpakpapier maar pagina’s uit oude tijdschriften, kranten of hergebruik verpakkingsmateriaal van pakketten om dingen in te pakken. Ik heb een la vol met linten en papier dat om cadeaus heen zat die ik kan hergebruiken.
3. Verpak je groente en fruit in netjes.
4. Ga bij jezelf na: welke producten kan ik verduurzamen?
5. En check hier de lijst van Trash is for tossers over een aantal zero waste alternatieven die er zijn.

O, ik ben er echt nog lang niet. Ik zou over een tijdje graag een ideale basisgarderobe hebben bijvoorbeeld. (Check Sophie van Naoki voor inspiratie)
En vooral gewoon minder spullen. Ik zou zo veel mogelijk onverpakt willen kopen. Pasta, rijst, noten, maar ook kikkererwten, om maar een voorbeeld te noemen.

Wat doe jij om afval te verminderen?

2 gedachten over “Minder afval, minder spullen (deel 2)

  1. Ah wat leuk dat je hier ook mee bezig bent! Ik vind het zo leuk om te zien dat steeds meer mensen gaan minimaliseren en minder afval gaan produceren!

    1. Ik vind het ook echt leuk dat steeds meer mensen hiermee bezig zijn! En ik ga jouw blogs hierover meteen lezen! Ik kan alle tips goed gebruiken nu 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *