Geen categorie

Luisteren naar je lichaam (en de juiste voeding kiezen)

Kies je voeding met liefde voor je lichaam

Ik kreeg laatst van een vriendin een compliment, dat ik mijn lichaam zo goed ken. Dat ik kleine veranderingen meteen merk. Dat ik daarom zo gezond en fit ben.
Het heeft me tien jaar gekost om te komen waar ik nu ben.
Ik geloof dat we allemaal in ons hebben om precies te weten wat ons lichaam nodig heeft.
Alleen zijn we het verleerd om dat te voelen. 

Datgene wat alles voor mij veranderde – en waar ik nog steeds blij mee ben – is dat ik een jaar of tien geleden naar een natuurvoedingstherapeut ging. Gek genoeg weet ik de echte reden niet meer waarom ik ging. Het zal waarschijnlijk om non-stop aanwezige aften en puistjes zijn gegaan.
Bij de therapeut kreeg ik te horen dat ik alle melk-gerelateerde producten, samen met nog een aantal andere voedingsmiddelen moest laten staan. Als een soort detox of reset, 8 weken lang.
Ik had mijn sensoren overbelast die me aangaven dat ik bepaalde dingen beter niet kan eten.
Als jongere was ik helemaal niet bezig om te voelen of ik die burger, kaas of tosti nou wel of niet moest eten. Dat was wat ik en iedereen van mijn leeftijd at – alarmbellen of niet.

De eerste keer kaas

Mijn eerste hapje kaas na die 8 weken zonder, was een interessante ervaring. Ik kon beter die melkproducten helemaal laten staan was het advies, maar als twintigjarige zag ik echt niet voor me hoe ik zonder tosti’s en pizza zou moeten leven. Natuurlijk.
Na die hap tintelde mijn mond, ik kreeg hoofdpijn en mijn keel deed zeer. Na 1 hapje!

Mijn theorie op dat moment: ik laat mijn lichaam er gewoon weer aan wennen, heel, heel, langzaam.
Wat ik daar eigenlijk deed was die sensoren weer de mond gaan snoeren. Maar daar kwam ik zeven jaar later pas weer achter, in de stoel van een schoonheidsspecialiste.

De signalen negeren

Een week in Milaan at ik elke dag een ijsje en aan het einde van de week zat de binnenkant mijn mond vol met wondjes. Dat was een overduidelijke boodschap, maar toch heb ik het nog jaren weggewuifd.
Een dikke tong na de meeste maaltijden in restaurants – hoorde erbij voor mij.
Chocolade die brandt in mijn keel – nooit gedacht dat niet iedereen dat voelt.
Altijd weer puistjes die op de loer lagen – ik had gewoon pech, toch?

Ik leerde als twintigjarige dat mijn lichaam me echt wat te vertellen heeft. Ik moest alleen leren om te luisteren en nog belangrijker: ernaar te handelen. En als je er niet naar handelt, luister je dan eigenlijk echt wel?
Het is een behoorlijke uitdaging, althans voor mij. Ik ben gevoelig en heb een sterke intuïtie, maar al die informatie die ik daarvan krijg toepassen, daar blijf ik nog in leren.

De schoonheidsspecialiste

Ruim drie jaar geleden ging ik naar een schoonheidsspecialiste, omdat mijn huid nogal onrustig was. Ik vond het als zevenentwintigjarige niet meer kunnen om dagelijks last te hebben van puistjes. Ik had geen heftige acne, maar ik voelde me ook niet helemaal prettig.
De schoonheidsspecialiste keek ook naar mijn voeding. Ik at ‘super gezond’ (mijn woorden toen). Ze wees me meteen op mijn rijstwafels met kaas. (Stop met die kaas.) Eierkoeken. (Ga je eigen tussendoortjes maken.) En kip met mozzarella. (Mozarella is ook kaas.) Om maar een paar van mijn favorieten van toen te noemen.
Ik vertelde haar dat ik het zo jammer vond dat ik bij elk verkeerd dingetje eten meteen aan mijn huid en lichaam te merken was. En dat ik zo jaloers was op cola drinkende meiden met een helemaal gave huid die ik wel eens in de trein zag. Haar reactie veranderde voor mij alles: “Wees blij dat je lichaam laat zien als iets niet goed zit. Veel mensen krijgen die signalen niet zo duidelijk. Die zijn vanbinnen misschien niet gezond, maar krijgen veel later pas te horen als er iets niet goed zit.”

Dat was mijn begin van vegan eten – mijn zoektocht naar eten waar mijn lichaam blij van wordt. Op zoek naar recepten zonder melk, kwam ik uit op websites met plantaardige recepten.
Ik begon me langzaam beter te voelen. Die intuïtie van mij moet vast gedacht hebben: he he, eindelijk!

En nu:, ruim drie jaar later, ben ik nog beter afgesteld op wat voor mij goed voelt. Voor mij is dat plantaardig eten. Puur, echt eten kiezen.
Ik ben dichter bij mezelf gekomen en ik durf te zeggen dat door te luisteren naar waar mijn lichaam behoefte aan heeft, daar aan heeft bijgedragen.

Verander je voeding en er verandert nog meer met je mee.

PS: omdat ik daarover nog veel meer kan vertellen, doe ik dat natuurlijk ook. Die blog volgt!

2 gedachten over “Luisteren naar je lichaam (en de juiste voeding kiezen)

 1. 🙂

  Altijd interessant on te lezen!
  Ok zit nu in de fase van: hoe kan ik me toch niet helemaal lekker voelen als ik zo megagezond bezig ben qua eten?

  Ik ben gaan bijhouden wat ik dagelijks eet en wanneer ik naar die lijst kijk vallen crackers met kaas me als eerste op…..
  Ik dacht oh een cracker tussen door kan geen kwaad of oh ik neem het als een gezond ontbijt… (dan wel met avocado 😉 )

  Dus: ga je gezond ga dan inderdaad HELEMAAL gezond. Puur en natuurlijk en geen excuses!

  En op zwakke momenten moet je beseffen dat je lichaam die kaas niet wil, je bent er soort van aan verslaafd geraakt maar er zijn zoveel vervangers!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *