Recepten

Kikkererwtensalade met gemberdressing

Als ik een recept vind voor makkelijke en lekkere salades, ben ik verkocht. Deze kikkererwtensalade met Midden-oosterse gemberdressing is er zo een uit de categorie: weinig werk, makkelijke ingrediënten, fantastisch resultaat. Ik maakte ‘m voor mijn high green tea en op verzoek van mijn gasten deel ik vandaag mijn recept.

Salades zijn mijn ideale lunch-food. Je kunt je helemaal uitleven met spannende ingrediënten en ingewikkelde dressings. Of je kunt het heel simpel houden. Als je moe bent, of lui, of niet zo veel in huis hebt maar toch wat lekkers op tafel wilt. En laat deze kikkererwtensalade nou precies voor die laatste gelegenheid geschikt zijn.

De salade is heel basic, de dressing is hier het geheime wapen. Hij lijkt ingewikkeld, maar het zijn allemaal ingrediënten die je vaak al in huis hebt. Je kunt natuurlijk variëren met de groenten in je salade. Geen wortel in huis bijvoorbeeld, vervang het dan eens door paprika. Of zoete aardappel uit de oven. Oh, ik krijg nu alweer zin om te eten!

Dit recept is voor twee grote of vier kleine porties.

kikkererwtensalade met gemberdressing

Ingrediënten

1 blik kikkererwten (of nog beter, gebruik 200 gram gedroogde kikkererwten en week en kook ze zelf)*
150 gram cherrytomaatjes
halve komkommer
1 grote wortel

Dressing

2 cm verse gember
2 eetlepels extra vierge olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 theelepel mosterd
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijn
1/8 theelepel chilipoeder
1/8 theelepel kaneel
1 eetlepel rijststroop (of ander zoetmiddel)
2 eetlepels water

Wat moet je doen?

1. Snijd de wortel in kleine reepjes (julienne).
2. Snijd ook de komkommer in kleine reepjes. Ik gebruikte mijn spirelli, met een rasp of gewoon met je mes kan ook.
3. Snijd de cherrytomaatjes in tweeën.
4. Doe de kikkererwten, komkommer, wortel en tomaatjes in een grote kom en meng door elkaar.
5. Rasp de gember en meng met de andere ingrediënten in een kom.
6. Schenk de dressing over de salade. Het is het lekkerste als je de salade even laat staan zodat de smaken beter in kunnen trekken.

kikkererwtensalade met gemberdressing

Je kunt de salade zo eten, maar als je er meer een maaltijd van wilt maken, kun je er ook sla en zoete aardappel bij doen. Lijkt me ook heel erg lekker! Of avocado. Doe bij je leftovers couscous of gierst en je hebt een heerlijke lunchsalade voor de volgende dag. De mogelijkheden zijn eindeloos.

*Tip: Vind je gedroogde kikkererwten gebruiken veel werk? Ik kook vaak een hele pan in een keer en vries porties in, zodat ik altijd gekookte kikkererwten heb. Voor als je snel deze salade wilt maken bijvoorbeeld 😉

Je ziet het, ik ben een salademeisje. Who’s with me?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *