Recepten

Havermoutkoekjes

Het eerste vegan recept dat ik maakte, was dat van havermoutkoekjes. Heel veilig, heel makkelijk en ook verrassend lekker. Voor als je nog niet weet of je dat bakken zonder boter en suiker wel ziet zitten, maak deze koekjes. Echt. Inmiddels heb ik ze al zo vaak gemaakt, dat ik het praktisch met mijn ogen dicht kan. Het bevat maar vier ingrediënten en is het makkelijkste recept dat ik ken. 

Dit recept is mijn go-to als ik snel iets wil snacken maar niks lekkers in huis heb. Maar wel een banaan. Belangrijkste ingrediënt. Soms denk ik wel eens: ik kan ook die banaan meteen opeten. De honger is dan ook gestild. Maar van het maken van deze koekjes alleen al geniet ik. En als je een kind laat kiezen tussen een banaan, of acht koekjes, wat denk je dat het kind dan kiest? Juist.

havermoutkoekjes2

Koekjes bakken dus! Je hoeft hiervoor geen ingewikkelde hoeveelheden af te wegen, moeilijke ingredienten te gebruiken of patissier-skills te hebben. Het is zelfs kinderlijk simpel. De koekjes hebben al heel wat metamorfoses ondergaan. En er circuleren al veel recepten op internet. Met cacao, met kaneel, zonder rozijnen, met cranberries… Toch blijft de basic variant mijn favoriet.

havermoutkoekjes1

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 8 koekjes:
1 rijpe banaan
70 gram havermout
2 – 3 eetlepels kokosrasp
handje walnoten
Handje rozijnen of cranberries (optioneel)
1 eetlepel kokosolie (optioneel, maakt ze iets knapperiger)

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Prak de banaan in een kom.
3. Voeg de havermout, kokos, stukjes walnoot en rozijnen toe en meng door elkaar. Ik gebruik meestal gewoon de vork waarmee ik de banaan heb geprakt. Als het beslag nog te nat is van de banaan, meng er dan nog wat havermout doorheen. Het beslag hoort plakkerig te zijn.
4. Als je kokosolie toevoegt, doe dat dan nu. Dit hoef je niet te smelten. Meng het door het beslag heen.
5. Maak 8 kleine hoopjes op een bakplaat en vorm er koekjes van. Gebruik hiervoor je handen/ een lepel/ diezelfde vork, whatever you like!
6. Let op: druk ze niet té plat, dan worden ze te hard in de oven.
7. Bak ze 20-25 minuten af in de oven.

IMG_3636

Doordat je met banaan bakt, worden de koekjes niet knapperig zoals je koekjes kent. Ze blijven een beetje chewy. Haal ze dus na 25 minuten gewoon uit de oven, ook al denk je dat ze echt nog niet goed kunnen zijn. Bak je ze veel langer, worden ze wel echt hard.

Je kunt ze buiten de koelkast een paar dagen in een luchtdicht doosje bewaren.

Dus, kies jij ook voor koekjes in plaats van banaan? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *