Recepten

Hartig vegan courgettebrood

hartig vegan courgettebrood

Courgettebrood, je hebt er een nieuwe fan bij! Vandaag deel ik een recept voor een hartig vegan courgettebrood die gegarandeerd voor meer courgettebrood-fans gaat zorgen.
Er bestaan al heel wat recepten voor zoete courgettebrood varianten, veelvuldig geinspireerd op het bananenbrood. Maar een hartige variant moest volgens mij minstens zo lekker zijn! Ik dook de keuken in en vandaag deel ik het resultaat. 

Dit recept is ideaal voor als je zin hebt in brood, maar niet veel tijd hebt. Heel handig: het is ook niet te moeilijk om te maken. Dus geen gist en het bijbehorende rijsproces maar gewoon ingredienten mixen en in de oven ermee!
Courgette is zo’n veelzijdige groente door de neutrale smaak. Perfect voor pannenkoekjes, groentespaghetti, lasagne, brownies (ja, echt) en nu dus ook courgettebrood.

Op naar het recept!

hartig vegan courgettebrood

Ingrediënten

2 eetlepels gemalen lijnzaad, 6 eetlepels water
1 medium courgette, geraspt (je hebt als het goed is 1 cup, de inhoud een beetje aangedrukt)
2 cups speltmeel
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel baking soda
½ theelepel zout
2 eetlepels (kokos)olie
1 cup (250 ml) plantaardige melk
1 theelepel appelcider azijn (of citroensap)
extra: pompoenpitten en zonnebloempitten
1/2 theelepel knoflookpoeder

Wat moet je doen?

– Verwarm de oven voor op 175 graden –

1. Mix het gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water in een kom en zet apart.
2. Vet een cakeblik in met kokosolie.
3. Doe de azijn of citroensap bij de amandelmelk en zet apart.
4. Meng het meel, het bakpoeder, baking soda, zout en eventueel knoflookpoeder in een aparte kom.
5. Smelt de kokosolie.
6. Rasp de courgette in de kom van het lijnzaad en meng de amandelmelk en kokosolie erdoor.
7. Doe de droge ingredienten bij de courgette en meng dit voorzichtig door elkaar.
8. Roer er eventueel wat pompoen- en zonnebloempitten doorheen. Het deeg hoort nog plakkerig te zijn.
9. Schep het deeg in het cakeblik en strooi er wat pompoenpitten bovenop.
10. Bak het courgettebrood in 30 – 40 minuten af in de oven, of tot er een prikker (bijna) droog uit komt. Check het in ieder geval even na 30 minuten. Bij mijn oven duurde het 35 minuten.

hartig vegan courgettebrood

Tips:

*Je kunt de pompoen- en zonnebloempitten ook weglaten of vervangen door bijvoorbeeld hazelnoten.
** Je kunt de amandelmelk in dit recept vervangen door elke andere plantaardige melk (bijvoorbeeld soja- of havermelk).
*** Speltmeel kun je ook vervangen door tarwemeel. Ik heb geen ervaring in dit recept met glutenvrij meel, maar probeer het gerust!
**** Ik gebruikte knoflookpoeder, maar experimenteer gerust met andere kruiden!

Het courgettebrood is heerlijk als snack of lunch! Ik bewaar het in de vriezer en haal er elke dag een paar plakjes uit. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *