Persoonlijk

De kok die niks meer lekker vond

Genieten van eten

Ik ging van elke dag met plezier in de keuken staan, naar een kok zijn die niks meer lekker vond. Dat sucks, kan ik je vertellen. Koken voelt voor mij als een tweede natuur. Natuurlijk mislukken er wel eens dingen, maar ik geniet elke dag weer van het eten dat ik maak.
Ik hou van eten. Van koken. Van mensen blij maken met eten. Maar dat veranderde allemaal 1 dag voordat ik een zwangerschapstest deed. Die positief bleek te zijn.
Ik had nooit gedacht dat ik nog eens zou leren hoe belangrijk een goede mindset in de keuken is. 

Ik had al het gevoel dat ik zwanger was, maar kon het nog niet redelijk onderbouwen. Behalve met mijn onderbuikgevoel (haha). Tot ik die ene dag in de keuken stond. Ik maakte nasi en verzamelde mijn kruiden. Het maken van nasi doe ik op gevoel en op geur. Maar zodra ik de kruiden rook, schrok ik van hoe vies ik ze ineens vond! En de nasi zelf, die smaakte helemaal nergens naar. Het kon niet anders: ik moest wel zwanger zijn. De test de volgende dag gaf volmondig ja!

Ik wist dat mijn reuk sterker zou worden tijdens een zwangerschap, maar dat ik zo’n afkeer zou krijgen van geuren (en kruiden), wist ik niet.
En daar, raakte ik op de dag voordat ik zelfs nog maar de test had gedaan, mijn plezier voor eten kwijt.

Geen zin meer in eten

Eten stond me ineens tegen. Alleen de gedachte aan bepaalde maaltijden konden me mijn eetlust al doen afnemen. De ironie, voor iemand die haar werk heeft gemaakt van dagelijks met eten bezig zijn.
Ik dacht het nog wel op mijn geheugen te kunnen doen, dat koken. Ik kon het dan niet meer proeven zoals het echt smaakte, maar ik kon mijn ervaring in koken gebruiken om de gerechten precies te maken zoals ik altijd deed.
Maar man, wat was dat vreselijk. Het aantal keren dat er iets op tafel kwam en ik tegen mijn lief zei: “Sorry, eet jij maar alleen, ik doe niet mee”, was meer dan me lief was.

In het begin had ik niet door met hoeveel tegenzin ik in de keuken stond. Ik moest mezelf echt naar de keuken slepen. En dan stond ik daar te treuzelen, tot ik misselijk was van de honger.
Geloof me, ik was niet zo’n leuk gezelschap rond eetmomenten.
Wat miste ik mijn kookkunsten! En wat ben ik die gaan waarderen!

Maar: wat was hier aan de hand? Wat zag ik hier over het hoofd? Wat moest ik leren?

In de verdere weken van mijn eerste drie maanden zwangerschap, ontdekte ik het! Het element dat onmisbaar bleek om mijn eten lekker te maken: plezier en liefde voor het eten.
Mijn tegenzin om te koken, deed heel veel aan de smaak van een gerecht. Als ik het niet zelf zo duidelijk had ervaren, weet ik niet of ik het wel had geloofd als je het me vertelde.
Het contrast was groot: zodra ik de 12 weken grens passeerde, barstte ik van inspiratie en energie om te koken. Ik kon weer recepten lezen en enthousiast raken. Ik wilde weer experimenteren. Ik stond te dansen en zingen in de keuken. (Dat doe ik trouwens altijd en ik kan het iedereen aanraden!)

Maak die shift

Daarom wil ik dit zo graag met jou delen. En denk ik achteraf: daarom is dat ebook er gekomen.
Hoe je denkt over eten en over jezelf, doet ertoe. Het is van wezenlijk belang dat je positiviteit in de keuken brengt.
‘Shift your mind while you are cooking.’ Het maakt alle verschil.
Herken jij je in die zwangere versie van mij? Heb jij de behoefte om die shift te maken? Wil jij je gezond en blij voelen? Wil je gezond eten en dat ook echt volhouden?

Laat het me weten in een reactie en je kan me natuurlijk ook altijd mailen (inge@ingeverhoek.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *