Recepten

Crunchy havermout koekjes

Crunchy havermout koekjes

Ik ben altijd op zoek naar een koekjesrecept dat gezond is maar niet té. Dat bijna niet kan mislukken. Waar je er meer dan een van kunt eten. Waar je alle ingrediënten altijd wel voor in huis hebt.
En toen bedacht ik dit recept: Crunchy havermout koekjes. 

Het recept ontstond zoals zo vaak recepten bij mij ontstaan: ik deed wat dingen in een kom zonder af te wegen, mengde dat en klaar! Enige nadeel daaraan is dat ik geen hoeveelheden en verhoudingen weet. En voor deze koekjes is dat wel heel belangrijk, zeker als ik er nog meer mensen blij mee wil maken.
Ik moest dus nog een keer de keuken in om voor jou de exacte hoeveelheden af te meten.
Was helemaal geen straf, kan ik je vertellen!

Deze koekjes zijn perfect voor bij de koffie of thee, of elk ander moment van de dag.
Leg ze op een schaaltje en niemand zal raden dat je ze zelf hebt gemaakt. Behalve dan de ongelooflijk lekkere geur die in je keuken hangt 😉

Crunchy havermout koekjes

Hier komt het recept:

Ingrediënten

Voor 8 – 10 koekjes

100 gram havermeel (havermout gemalen)
20 gram havermout
20 gram bloem (tarwe, spelt, rijsmeel, boekweitmeel of extra havermeel)
1/4 theelepel baking soda
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel vanillepoeder of extract (optioneel)
50 gram kokosolie
1 eetlepel olijfolie (of gebruik extra kokosolie)
30 gram maple syrup (of rijst- of agavesiroop. Maple syrup geeft de meest volle smaak)
1 eetlepel kokossuiker

Wat moet je doen?

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Maal het havermout fijn tot een meel en zet opzij.
3. Doe de kokosolie (niet gesmolten), olijfolie, maple syrup, suiker en vanille in een kom en meng met een spatel of lepel door elkaar. Je kunt de olijfolie ook weglaten en meer kokosolie te gebruiken.
4. Doe het havermeel, de bloem, baking soda, zout, kaneel en vanille erbij.
5. Meng alles goed door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. Als het nog te kruimelig is, doe er dan nog iets meer olie bij.
6. Pak een beetje deeg en druk plat op de bakplaat (bekleed met bakpapier). Je kunt ze nog een mooie ronde vorm geven.**

7. Bak ze in 10 – 15 minuten af in de voorverwarmde oven. Bij mij waren ze goed na 12 minuten.
8. Houd ze na 10 minuten in de gaten of ze al goudbruin worden.
9. Laat ze als ze klaar zijn een paar minuten afkoelen op de bakplaat, dan bereiken ze hun knapperigheid.

Geniet van deze super lekkere koekjes!

Tips:

**Het deeg uitrollen en er rondjes of vormpjes uitsteken zou ook kunnen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Tip van 7 oktober:
Ik heb het recept nog eens getest en nog een opmerking: gebruik geen gesmolten kokosolie of gesmolten boter.
Gebruik het liefst zachte kokosolie of boter.

2 gedachten over “Crunchy havermout koekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *