Recepten

Boerenkool herfst salade

Ik ben nooit een grote fan geweest van een boerenkoolstamppot met worst. Als je mijn kruidenrek en voorraadkast ziet, weet je dat ik van kruidig en pittig eten houd. Een stamppot komt bij mij niet vaak op tafel. En toch, bij herfst hoort boerenkool, vind ik. Maar dan wel boerenkool in mijn stijl. Met onverwachte combinaties. Laat je verrassen door deze heerlijke, warme herfst-boerenkool salade. 

Bij het delen van een recept horen foto’s die het water je in de mond doen lopen. Bij dit recept ging er ergens iets mis. Ik weet ook precies nog waar… Ik schepte de dampende, geurige en kleurrijke maaltijd op mijn bord en nam even een hapje om te proeven. Het moment dat ik dacht: ‘o, een foto’, was toen ik naar de verdwaalde zaadjes quinoa op mijn bord keek en mijn camera nog naast me lag. Oeps… Omdat ik zo enthousiast ben, wilde ik het toch met jullie delen.

boerenkool salade 3

Mijn inspiratie voor dit recept komt van Minimalist baker. Bij het lezen ervan werd ik zo blij, en dan had ik het nog niet eens geroken of geproefd. Hoe lekker moest dit wel niet zijn? Ik rende (vooruit, ik huppelde) naar de keuken om dit meteen te gaan maken. O wacht, het was pas drie uur ’s middags. Kijk, dat doet eten dus met mij. Ik word er zo blij van, ik vergeet alles om me heen.

Hou je van knoflook? En van een hartig, warm en vullend gerecht? Dan word je hier net zo blij van als ik. Ik hou van makkelijke maaltijden waarbij je alles in een schaal kunt doen, en eten maar! Voor dit recept heb je wel meer dan een pan nodig om klaar te maken. Toch is het heel makkelijk. En voedzaam. En vegan. Nog meer redenen nodig om dit recept te maken? Ik dacht het ook niet. Het originele recept is een bijgerecht. Ik bedacht er lekkere combinaties bij om er een volwaardig hoofdgerecht van te maken.

boerenkool salade 2Het lijken veel stappen en ingrediënten, maar trust me, het valt reuze mee. De oven doet het meeste werk en binnen en half uur staat jouw boerenkool verrassing op tafel.

Wat heb je nodig?
Voor 2 grote of 3 kleine porties:

150 gram gesneden boerenkool
1 winterpeen in grote stukken
1 kleine zoete aardappel in stukken van 2 cm
100 gram quinoa
200 gram kikkererwten (zelf gekookt of uit blik)

Kruidenmengsel voor de kikkererwten:
1,5 eetlepel olijfolie
1 eetlepel komijn
½ eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel koriander

Voor de knoflookdressing:
Halve bol knoflook (meer mag ook)
2 eetlepels tahin
2 eetlepels (olijf)olie
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel agave siroop (of honing)
Een snuf peper en zout
Warm water om te verdunnen

Wat moet je doen?

– Verwarm de oven voor op 190 graden. –

1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. (Spoel de quinoa voor je gaat koken eerst goed af in een zeef.)
2. Maak het mengsel voor de kikkererwten in een grote kom. Doe de kikkererwten erbij en meng ze door de kruiden totdat ze goed bedekt zijn. Als je kikkererwten uit blik gebruikt, spoel deze dan eerst goed af.
3. Snijd de wortel en zoete aardappel in stukken en leg op een bakplaat. Bestrooi met wat chili- en paprikapoeder. Leg de knoflook (met schil) en de kikkererwten erbij. Besprenkel de knoflook met een klein beetje olie.
4. Bak het geheel in ongeveer 20 minuten in de oven.
5. Haal dan de knoflook van de bakplaat en laat een beetje afkoelen.
6. Ondertussen kan de boerenkool in de oven. Verdeel de boerenkool over een bakplaat en kruid met wat peper en zout. Ik gebruikte dezelfde bakplaat van de groenten, schoof de groenten een klein beetje opzij en legde de boerenkool er grotendeels overheen.
7. Bak alles nog 5 minuten in de oven.
8. Nu kan je ondertussen de knoflookdressing maken. Knijp de teentjes knoflook uit het velletje en prak de knoflook fijn. Doe daarna de overige ingrediënten voor de dressing, behalve het water erbij en meng. Voeg water toe om de dressing de gewenste dikte te geven.
9. Pak een grote schaal of kom en schep hierin de boerenkool en de quinoa. Giet de dressing eroverheen en hussel door elkaar.
10. Doe de kikkererwten erbij en meng ze een beetje door de boerenkool en quinoa heen.
11. Serveer met de zoete aardappel en wortel.

boerenkool salade 4
Gelukkig kon ik nog foto’s maken van mijn heerlijke lunch de volgende dag 🙂

En nu mag je ook naar de keuken rennen. Bij mij komt dit recept dit najaar nog vaker op tafel. En dan probeer ik een van onderstaande tips uit.

Tips:
– In plaats van quinoa kun je eventueel ook rijst, gierst of boekweit gebruiken.
– Rooster wat pompoen en/ of zonnebloempitten als extra topping voor je salade.
– Het restje is koud ook erg lekker voor de volgende dag als lunch.

Ik ben benieuwd of jullie het ook gaan maken en of je er net zo blij van werd als ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *