Recepten

Banaan appel muffins

Bijna theetijd, en niks lekkers in huis. Ik zou me tot een saaie rijstwafel kunnen wenden. Maar nee, een kop thee, daar hoort echt een lekkere traktatie bij. Snel checkte ik of er een rijpe banaan op de fruitschaal lag. Want: secret ingrediënt van vele baksels. Ja! Ik zette meteen de oven aan, want dat betekent dat ik wat lekkers kan bakken! De verleiding was groot om ‘even’ mijn home made havermoutkoekjes te maken (recept komt binnenkort online!). Maar die had ik inmiddels al zo vaak gemaakt, dat ik het tijd vond voor nieuwe experimenten in de keuken.

Want experimenteren, dat is het zeker. Wie al vaker een van mijn baksels heeft gezien, weet dat ik ‘gezond doe’. Hoe kan dat dan lekker zijn? Stiekem moet ik er wel een beetje om lachen. Gezonder? Ja. Minder lekker? Echt niet! Als ik zeg dat ik veganistisch bak, krijg ik vaak de reactie: maar HOE DAN? Geen boter, melk en eieren gebruiken en toch de meest heerlijke baksels creëren. O ja, en dan het liefst ook zo min mogelijk suiker. Het kan, geloof me.

muffin1

Sinds ik veganistische recepten maak, geniet ik ervan om mezelf te verrassen met nieuwe creaties. Mijn recept voor de vegan banaan muffins is geïnspireerd op een recept van the Minimalist baker. De combinatie van appel en kaneel maakt dat ze perfect passen bij een koude, druilerige herfstdag. Genoeg gepraat nu, tijd om deze heerlijke traktatie te maken.

Dit recept is goed voor 10 – 12 muffins.

Wat heb je nodig?

• 2 flax eggs* (of 2 eieren wanneer niet-vegan)
• 2 rijpe bananen
• 2 eetlepels (kokosbloesem)suiker
• 1 appel, geraspt
• 1/4 cup** gesmolten kokosolie
• 1 tl vanilla extract, of 1/2 tl vanille poeder (geen vanille suiker!)
• 1/2 el kaneel
• 1,5 tl baking soda
• 1 tl bakpoeder
• 1/2 tl zout
• 1,5 cup (spelt)meel
• 1/2 cup havermout

*Flax eggs maak je door lijnzaad fijn te malen in een vijzel. Meng hierdoor per eetlepel lijnzaad, 2,5 eetlepels water en laat het een paar minuten staan, tot er een ‘papje’ ontstaat. That’s all!

**Ik gebruik cups als maataanduiding. Daar heb ik van die handige cups voor die je o.a. bij de Dille en Kamille en AH kan kopen. Je kan het ook omrekenen naar grammen. Kwestie van googelen naar ‘van cups naar gram’ :).

muffin2

En nu, aan de slag!

1. Maak de flax eggs door het gemalen lijnzaad te mengen met 5 eetlepels water. Laat dit een paar minuten staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
2. Prak de bananen in een grote kom. Voeg het lijnzaad, suiker, kaneel, zout, vanilla extract en gesmolten kokosolie toe. Meng alles door elkaar.
3. Voeg de geraspte appel en baking soda toe.
4. Voeg als laatste het meel, bakpoeder en de havermout toe en roer alles voorzichtig met een spatel.
5. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Je kunt er als topping nog stukjes walnoot aan toevoegen.
6. Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven, of tot er een prikker droog uit komt.
7. Laat de muffins een paar minuten afkoelen en haal ze daarna uit de bakvorm om verder af te laten koelen.

Eet ze als ze nog een beetje warm zijn. En doe nu maar eens je best om ze niet allemaal in een keer op te willen eten.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van de muffins vinden. En of je ze ook hebt gemaakt.
Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *