Recepten

Appel kruimel taartjes

appel kruimel taartje

Appeltaart, I love it! De appeltaart volgens het familierecept is mijn all time favourite. Om die reden bestel ik in restaurants nooit appeltaart, omdat hij gewoon niet kan tippen aan de huisgemaakte. Strakke, bevroren appeltaart, mij niet gezien. Nog los van het feit dat ze vrijwel nooit vegan zijn. Daarom heb ik al twee jaar een missie om de perfecte vegan appeltaart te maken die (bijna) exact smaakt zoals het originele recept. En nu misleid ik jullie door een recept te delen van appel kruimel taartjes. Ha! 

Dit recept heeft alles met mijn bovengenoemde missie te maken. Ik heb inmiddels al talloze pogingen gedaan voor de perfecte korst, appelvulling en topping van appeltaart. Het liefst allemaal in dezelfde taart. Deze mini taartjes die ik vandaag deel, hebben niet de ultieme appeltaart gelijkenis-test doorstaan, maar ze zijn wel zo ontzettend lekker dat ik ze heel graag met jullie wil delen. Ze zijn de beste vegan appeltaartjes die ik ooit zelf heb gemaakt!

De geheime stap in dit recept is de appels eerst zacht te laten worden in een pannetje. Doordat de taartjes klein zijn hoeven ze minder lang in de oven dan een grote appeltaart. Ik ontdekte dat de appels nog iets te hard bleven na 20 minuten oventijd.
Nog een reden waarom ik zo gek ben op de taartjes: het formaat! Zien ze er niet prachtig uit? Mijn vriend is er ook helemaal gek op. En het moet niet gekker worden, terwijl ik dit typ krijg ik alweer zin om ze te gaan maken en eten! Op naar het recept!

Vegan appel kruimel taartje

Wat heb je nodig?

Voor 8 taartjes

– Een muffinvorm

De vulling
2 appels
handje rozijnen
½ theelepel kaneel
½ eetlepel suiker
1 theelepel citroensap
1 theelepel arrowroot of maizena

De bodem
1 cup bloem (ik gebruikte spelt)
1 theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
¼ theelepel kaneel
¼ cup suiker (25 gram, ik gebruikte kokossuiker)
4 eetlepels koude plantaardige boter
1 eetlepel koud water

De crumble laag
1/3 cup bloem (ik gebruikte spelt)
Snuf bakpoeder
2 eetlepels gesmolten plantaardige boter
¼ theelepel kaneel
2 eetlepels suiker
1/8 theelepel zout

Wat moet je doen

1. Schil de appels en snijd in kleine stukjes. Doe de appels met de rozijnen, kaneel, suiker en citroensap in een pan en laat op laag vuur met deksel erop zacht worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
2. Voeg na 10 minuten de arrowroot of maizena toe en roer door de appels. Laat nog 1 minuut zachtjes pruttelen.
3. Haal van het vuur en laat zonder deksel afkoelen.
4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
5. Maak nu het deeg van de bodem: Doe de bloem, suiker, kaneel, zout, bakpoeder en koude boter in een kom en meng dit met je handen. Kneed de boter door de bloem tot je een zand structuur hebt.
6. Voeg het water toe en meng het deeg met een lepel nog een keer goed. Als het aan elkaar blijft plakken is je deeg klaar.
7. Vet een muffinvorm in en druk het deeg, verdeeld over 8 muffinvormpjes, met je vingers tegen de bodem en randen aan.
8. Nu maak je de crumble. Meng alle ingredienten voor de crumble met een lepel door elkaar en zet opzij.
9. Schep de appels in de vormpjes en vul ze helemaal tot aan de rand. Het kan zijn dat je een lepel appels over houdt, afhankelijk van de grootte van de appels.
10. Schep de crumble op de appel laag en druk de randen iets aan.
11. Zet de taartjes 15 – 20 minuten in de oven.
12. De taartjes zijn klaar als de crumble goudbruin kleurt en je de appels licht door het deeg heen ziet pruttelen.
13. Laat de taartjes 10 minuten in de vorm afkoelen voordat je ze er uit haalt.

Ik kan me zo voorstellen dat deze taartjes heerlijk smaken met ijs! Maar ook zo zijn ze onweerstaanbaar lekker!
Je bewaart ze het beste in de koelkast in een luchtdichte doos, dan blijven ze ongeveer 5 dagen goed.

Heb je de smaak te pakken, probeer dan eens een van mijn andere appeltaart variatie recepten. Zoals deze appel crumble bites, appel crumble of appel muffins. Stuk voor stuk succes gegarandeerd!

Vegan appel kruimel taartje

Zijn er nog meer appeltaart fans hier? Laat je me weten wanneer je het recept hebt gemaakt? Zou ik heel leuk vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *